Reklama
 
Blog | Bára Goláňová

Vážený pane Zemane

Vyzývám Vás, abyste byl dobrým prezidentem. Nastupujete pro mě do úřadu s čistým štítem. Jinak to vlastně brát ani neumím. Neumím a nemůžu, protože nechci dalších pět let mít špatného prezidenta země, kterou mám tak ráda.

Tímto Vás, pane Zemane, vyzývám, abyste se choval slušně k občanům, které budete reprezentovat. Abyste se odstřihl od mocenských nitek, které Vámi hýbaly jako loutkou, anebo vy jste hýbal jimi? Už ani nevím. Ať už je to tak či onak, toto jednání slušné není. Protože není ani férové, ani transparetní, ani pravdivé. Nejste už jen politik, stáváte se státníkem, a co pro politika mohlo být výhodné, je pro státníka nepřijatelné. Proto Vás prosím, buďte transparentní, buďte férový a buďte pravdivý.

Žádám Vás, abyste se choval slušně ke svému okolí. Politická korektnost je kontroverzní věc a některým se zdá být přeceňovaná. Ale lidská korektnost je hodnota, za kterou byste měl pevně stát. Jste prosazovatelem politiky rovnosti všech lidí, a tak se také chovejte. Náš dosavadní prezident byl zosobněním arogance a vlastního narcisismu, čímž na Hradě nastolil přístup „nosem vzhůru a pohledem dolů“. Proto mi nezbývá než doufat, že Vy se tohoto úkolu zhostíte lépe. Že přestanete urážet ostatní, protože Vám to připadá vtipné, protože si tím připadáte větší, nebo protože s nimi nesouhlasíte. Je to malé, zbabělé a trapné. Že nebudete ponižovat lidi, se kterými mluvíte, ještě než stačí zformulovat názor, protože tím ponížíte nejen sám sebe, ale odteď hlavně obyvatele této země. Ty, kteří si Vás zvolili, a díky kterým jste dostal druhou šanci stát se slušným člověkem. 

Reklama

Vyzývám Vás, pane Zemane, abyste reprezentoval všechny, ne jen ty, kteří Vám padnou do noty.  Nastupujete s mandátem slabým, neboť 45% voličů Vás za prezidenta nechtělo. A tak se snažte, abyste jim změnil názor. Buďte vlídný, naslouchejte jim, nepohrdejte jejich hlasem, tento hlas je totiž kontrolou demokratického systému. Stejně jako média a novináři, pro jejichž práci nacházíte jen kritiku a nadávky. Prosím Vás o to, abyste se naučil ustupovat, abyste se naučil přijmout vlastní chybu a upřímně se omluvit. Snad potom budou média i lidé vlídnější vůči Vám a třeba tomu bude stejně i z Vaší strany. 

Vážený pane Zemane, nechci emigrovat, i když jsem pro Vás nevolila. Nechci si ani myslet, že 55% voličů je hloupých. Nechci ani dalších pět let obracet oči v sloup a být znechucena výroky prezidenta naší země. Věřím totiž Vám, že se tohoto úkolu zhostíte s noblesou a slušností, které Vám doteď chyběly. Že v sobě naleznete pokoru, a že budete reprezentovat hodnoty pravdy a lásky, které jsou napsány na Vaší Standartě. Nastupujete pro mě s čistým štítem, a tak Vás z celého srdce prosím, abyste ho nepošpinil.